MIX-REEKS & NAH-FOTOGROEP
Contact
  • Welkom
  • GLOBAMIX 1
  • NAH-FOTOGROEP
  • DYSAMIX 2
  • DYSAMIX 1
  • FRONTOMIX
  • FOCUMIX
  • ANOMIX
  • Downloads
Picture


De NAH-FOTOGROEP: het draaiboek

  • De NAH-fotogroep is een project waarbij personen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in een groep leren om (beter) te fotograferen en thematische foto-opdrachten krijgen.
  • Vervolgens worden de foto’s gedeeld en in groep besproken met de andere deelnemers.
  • Het project wordt telkens afgesloten met een toonmoment (bv. een tentoonstelling of presentatie) waarbij de foto’s aan de maatschappij getoond worden.
  • Het gebruik van het pakket is niet beperkt tot groepen, het pakket is ook perfect toepasbaar bij individuele begeleiding van personen.

Rondreizende tentoonstelling over de niet zichtbare gevolgen van NAH met foto's van de NAH-fotogroep

Foto
Foto
Lees hier verder

Reportage van omroep Zeeland over een fotoproject van de NAH-fotogroep
Ga hier naar het artikel met videofragmenten

Foto
Wenskaart van Yves, een persoon met een traumatisch hersenletsel, die deelnam aan een NAH-fotogroep in CAR Ter Kouter in Deinze.
Foto

Inhoud

  • Het gaat om een volledig uitgewerkt pakket, waarmee u direct aan de slag kunt. De taal en lay-out van de cursus en de opdrachten zijn aangepast aan personen met een beperking.
  • Het geheel steekt in een lijvige ringmap, aangevuld met een cd-rom met onder andere kant-en-klare PowerPointpresentaties en Wordbestanden van alle opdrachten. Verder zijn er 164 fotoprints inbegrepen.
  • Het draaiboek werd succesvol uitgeprobeerd in verschillende revalidatiecentra en een afasiecentrum.

Voorbeelden uit het draaiboek

Inhoud draaiboek
Groepsafspraken
Cursus voor deelnemers
Draaiboek voor begeleider 1
Draaiboek voor begeleider 2
Draaiboek voor begeleider 3
Voorbeeld PowerPoint
Thematische opdracht
Referentielijst

Artikels

Aarts, H., Paemeleire, F. & Van Beneden, G. (2013). De NAH-fotogroep: een interactief project gericht op subjectieve levenskwaliteit. Signaal, 85, 22-35. download artikel
Aarts, H. & Paemeleire F. (2013). De Afasiefotogroep. Logopedie & Foniatrie, 85 (3), 06 – 11. download artikel
Aarts, H., Paemeleire, F. & Batens, K. (2011). De afasiefotogroep: rationale en beschrijving van een project gericht op levenskwaliteit. Logopedie, bijlage bij jaargang 24, (mei – juni), 41–51. download artikel

Auteurs

Frank Paemeleire is logopedist en verbonden als docent aan de opleiding Bachelor in de Logopedie van de Arteveldehogeschool in Gent (België). Hij is projectleider van de postgraduaatopleiding Neurologische Taal- en Spraakstoornissen (NTSS) (www.neurocom.be). Daarnaast is hij werkzaam in de dienst voor Logopedie & Afasiologie van het Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares te Gent (België).
Hij is eerste auteur van de werkboeken ANOMIX (2005), FOCUMIX (2007), FRONTOMIX (2009), DYSAMIX deel 1 (2011) DYSAMIX deel 2 (2013) en publiceerde het handboek spraakapraxie bij volwassenen (2012) en de ScreeningTest voor Cognitie en Communicatie (STCC) (2014 en 2019). Hij deed ervaring op met sociaal-artistiek werk in de projecten VitrineTelevisie (VTV) (2003) en TV de luxe (2005). Hij heeft een grote interesse in de artistieke en therapeutische waarde van fotografie. Hij is student momenteel 'fotokunst' aan de Academie voor Beeldende kunst in Gent.
 
Hilde Aarts is logopediste, heeft een praktijk in Kapelle en Schore en is verbonden aan het Verpleeghuis Ter Valcke in Goes (Nederland). Ze werkt ook in het afasiecentrum in Goes. Zij voerde het pilootproject van de NAH-fotogroep uit in het kader van haar afstudeerscriptie voor het postgraduaat Neurologische Taal- en Spraakstoornissen (NTSS).
 
Griet Van Beneden is werkzaam als logopediste in de dienst voor Logopedie & Afasiologie van het Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares te Gent (België). Zij volgde het postgraduaat Neurologische Taal- en Spraakstoornissen (NTSS). Ze is co-auteur van de werkboeken FOCUMIX (2007), FRONTOMIX (2009), DYSAMIX deel 1 (2011) en DYSAMIX deel 2 (2013). Ze volgt momenteel een opleiding tot fotograaf aan het CVO Kisp.

Bestellen

Alle bestellingen gebeuren via de website van Sig VZW.
Klik op deze link

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.